Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2021. 1. 21, csütörtök, Ágnes, Agnéta napja van.

Magyar Faluprogram

Összesen: 10034599

Barcsay kúria

Az épület az 1900-as évek elején épült. Az építtetőjének kiléte még ismeretlen, ez irányban még kutatás folyik. Az első tulajdonos a helyi szóbeszéd szerint egy "Simon" nevezetű nagybirtokos volt, aki meghonosította az ingatlant körülölelő birtokon a szőlőművelést. Tőle a visszaemlékezések szerint kártyán nyerte el egy erdélyi származású ügyvéd, báró Barcsay Andor, aki a környék már meglévő szőlészetét tovább fejlesztette.

-1912-ben a kúriát felújították.

-Az 1949-es Kommunista hatalomátvételt követően a család külföldre emigrált.

-Az 1950-es években vörös, és fekete fenyőkkel telepítették be a hajdani szőlészetet.

A szocializmus idején az épületben 3 család lakott, majd többször is gazdát cserélt a kúria.

-2002-ben került a Gondos család tulajdonába az ingatlan, melynek felújítását még a megvétel évében megkezdték.

-2005-ben a kúria felújítása befejeződött.

A felújítás során az épület eredeti arculata megtartásra került. Belső elosztása ugyan az, mint az 1900-as évek elején.  Az épület Ladánybene egyetlen épségben megmaradt kúria jellegű épülete.

 

Bene falu árpád-kori templomromja és emlékhelye

1980-ban Ladánybene külterületén a Templom dűlőben a falutól 1,2 km távolságra egy templomromra bukkantak. A feltárás során és a helybeliek elbeszélései alapján arra lehetett következtetni, hogy itt már korábban is volt feltárás. A templom környékén nem volt temetkezés, azonban néhol a halomba összerakott vázcsontokat laza föld borította. A korábbi ásatások során két templomot tártak fel. Egy kisebbet, amely a XIII. században épült, és egy nagyobbat, amelyet feltehetőleg a tatárjárás idején építettek. A templomhoz tartozó település a romtól DK irányban helyezkedett el, a még ma is látható homokháton. Árpád-kori leletek még ma is fellelhetőek a környéken. A templom a hajdani Bene falu templomaként funkcionált, amelynek fél, Jászladány által bérelt pusztáján létesült Ladánybene.

A templom romjai helyén egy faragott emlékoszlop és egy a templom történetével kapcsolatos emléktábla található. Az emlékoszlopot 2001 október 6-án avatta fel Kiss Vilmos plébános.

 

Milleniumi-Hősi emlékmű

2001. július 28-án került átadásra a Millenniumi-Hősi emlékmű, amellyel a háborúk során hősi halált halt ladánybenei polgárok emléke előtt tiszteleg a község lakossága. ​

 

Szent Mihály emlékfal

A ladánybenei Szent Mihály emlékfal 1912-ben épült a volt Barcsay birtokon, és mint olyan, Ladánybene vallási múltjának legrégebben fennmaradt építészeti emléke. A kegyhely az évek során több felújításon is átesett, ezek során mindig törekedtek eredeti jellegének megtartására. Első körben 1987-ben restaurálták. Ugyan ebben az évben október 10-én Bisztrai László plébános szentelte fel az emlékfalat. 2010-ben teljes körű restauráláson esett át a kegyhely. A régi festett kép új, tűzzománc képre cserélődött, amelyet Skultéti Árpád festőművész készített el. A tűzzománc alkotás elkészítésében ügyeltek a korábbi már igen rossz állapotban megmaradt kép jellegzetességeinek a megtartására. ​

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

Falukarácsony