Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2020. 12. 1, kedd, Elza, Natália, Blanka, Bonita napja van.

Magyar Faluprogram

Összesen: 9840488

A környékbeli ősborókás kiváló kirándulóhelyet biztosít az ide látogatóknak. A falutól jó 2 km-re Kunbaracs felé található a paraszti életet bemutató Tájmúzeum,(a Jajgató dűlő és az összekötő út kereszteződésénél). A Tájmúzeumtól nem messze, tovább haladva a kövesúthoz közel szép környezetben, fenyves erdő közepén található a Barcsay Kúria.

A falu határában a Kiskunsági Nemzeti Park által védett területen számos ritka növényfajt találunk. A községben kereskedelmi szálláshely külterületen szép erdős környezetben található. A Templom d. 48.szám alatti Pik-Pak Lak 10-12 fő részére tud egész évben szállást biztosítani. A korábban már említett Tájmúzeumnál van lehetőség nyáron kisebb, 15-20 fős csoportok tábori körülmények közötti elszállásolására.

A község határában elterülő Madarasi-tó az egykor tipikus szikes tavak egyike volt. A hosszú ideje tartó szárazság miatt részben mézpázsitos gyeppé, részben zsiókás, nádasos, szikes mocsárrá alakult. A védett terület szép példája a homokbuckás és a buckaközi mélyedésekben kialakult szikesek együttesének. A száraz homokfelszínt nyílt homokpusztagyep és borókás-nyáras, a szikes mocsári vegetáció hódította meg. Jellemző lágyszárú növényfajtái: homoki csenkesz, homoki kikerics, kései szegfű, homokviola, homoki ternye, deres fényperje, pusztai kutyatej, buglyos fátyolvirág, zsióka, sziki káka, nád. Állatvilágából elsősorban a gerinctelenek: a sáskák, a szöcskék, a homoki bogarak, a lepkék érdekesek. A tó egykor a récefajok és és a nádi énekesek otthona volt. Napjainkban vadászni is lehet a térségben, továbbá a falu mesterséges tavai alkalmasak horgászásra is.

Azok számára, akik az olvasást részesítik előnyben, a falu könyvtárában több mint 6 ezer kötet áll rendelkezésükre, ugyanitt internetelérési lehetőséget is biztosítunk.

Jó kapcsolatot ápolunk a Ladánybene 27 reggae zenekarral. Koncertjeikkel emelték kiemelt rendezvényeink(pl.: falunap) színvonalát.  Évente július hónap utolsó hétvégéjén péntek estétől vasárnap hajnalig „Falunap”-ot tartunk, ahol együttesek koncertjeivel, egész napos színes műsorfolyammal, fogathajtó versennyel, főzőversennyel, illetve utcabállal szórakoztatjuk az idelátogatókat. A falunap keretében a helyi és meghívott neves művészek alkotásaiból népművészeti és képzőművészeti kiállítások kerülnek megrendezésre,melyet színművészek közreműködésével irodalmi-zenés műsor keretében nyitunk meg. A kiállításainkon már több nem csak Magyarországon ismert és elismert művész vett részt. Jellemző a falunap sikerére, hogy aki egyszer részt vett rajta, az újból visszatér, de már barátaival együtt, így évről-évre nő a vendégeink száma.

A Barcsay-kúria

Festői környezetben található az épület

 

A Ladánybene 27 zenekar

 

Ősborókás

 

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

dscf4296