Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2024. 4. 29, hétfő, Péter, Katalin napja van.

Magyar Faluprogram

Összesen: 15745880

Tűzgyújtási Tilalom!

HATÁROZAT

Bács-Kiskun megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre 2013. június 21-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelek el.

Jelen határozatom a 2004. évi CXL. törvény 101. § (3) bekezdése értelmében fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó.

Felhívom a figyelmet, hogy a fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

Felhívom a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható.

Ezen határozatom ellen a közléstől számított 10 munkanapon belül a Nemzeti Élemiszelánc-biztonsági Hivatalhoz címzett, de a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságához benyújtott fellebbezéssel lehet élni. A fellebbezés halasztó hatállyal nem bír és igazgatási szolgáltatási díj köteles. A fellebbezési eljárás díja 20.000 Ft, mely a Nemzeti Élemiszelánc-biztonsági Hivatal 10032000-00289782 számú számlájára történő átutalással, illetve a fizetési számlára történő készpénzbefizetéssel is teljesíthető (banki készpénzbefizetés, belföldi postautalvány). A megbízás közlemény rovatában fel kell tüntetni az „ERDÉSZETI IG.” azonosító jelzést és az ügyiratszámot. A fellebbezéshez csatolni kell az átutalási bizonylatát vagy a készpénzbefizetés eredeti igazolószelvényét.

Indokolás 

A hirtelen nappali felmelegedés és csapadékmentes, száraz időjárás miatt a megye erdőterületein és annak környezetében – különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben, valamint a fenyvesekben - fokozott tűzveszély alakult ki. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 417-1/2013/EHAT számú levelében igazgatóságunk megkeresésére egyetértett a Bács-Kiskun megye erdőterületein az erdő és fásítások kétszáz méteres körzetében a tűzgyújtási tilalom elrendelésével.

Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók által eldobott égő cigarettacsikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rendkívül gyúlékony és erdei vagy mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrása lehet.

Fentiekre tekintettel Bács-Kiskun megye területén tűzgyújtási tilalmat rendeltem el.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése súlyos kárral fenyegető helyzetet, illetve a tűz káros következményeinek megelőzését szolgálja.

A fentiek által indokolt tűzgyújtási tilalom elrendelése az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (továbbiakban: Evt.) 67. § (2) bekezdésén alapul.

Határozatom a fővárosi és megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szerveinek kijelöléséről szóló 328/2010. (XII.27.) Korm. Rendelet (továbbiakban: Rend) 12. § (1) bekezdésében biztosított hatáskörömben eljárva, a fentiekben említett jogszabályhelyeken túl a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 71. § (1) és 72.§ (1) bekezdései szerint hoztam meg és a 98-99.§ -ai alapján biztosítottam a fellebbezési jogot.

A fellebbezés halasztó hatályát a Ket. 101. § (1) bekezdés szerint, a Ket. 101. § (5) a) pontjára tekintettel – súlyos kárral fenyegető helyzet megelőzése miatt – zártam ki.

A fellebbezés díjtételét az erdészeti hatósági eljárásban fizetendő szolgáltatási díjakról szóló 63/2012 (VII. 2.) VM rendelet 1. számú melléklete alapján határoztam meg, az 4. § (1) bekezdés alapján rendelkeztem a befizetés igazolásának módjáról. Illetékességemet a Rend. 2. § (3) bekezdése állapítja meg.

Kecskemét, 2013. június 20.

                                                                           

                                                                                            Szabó Tibor József

                                                                                                                 igazgató

Tűzgyújtási tilalom.pdf

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

019