Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2024. 4. 24, szerda, György, Fidél, Debóra napja van.

Magyar Faluprogram

Összesen: 15712817

A karácsonyi ünnepek közeledtével sajnos minden évben bekövetkeznek tragikus események - karácsonyfa tüzek, gyertya lángjától keletkezett tüzek. Azért, hogy az ünnep melege ne legyen az otthonuk veszte, kérjük, fontolja meg és tartsa be a következő tanácsokat!

1. Először is nagy segítség lehet, ha felszerelnek egy néhány ezer forintért kapható megbízható tűz-füstjelző berendezést, ami a tűz korai szakaszában hangos jelzéssel figyelmeztet a bajra.

 2. A gyertyagyújtás előtt a gyertyákat mindig nem éghető anyagból készült alátétre - kerámia, fém csészealj, vagy tányér - tegyük. Minden évben számos tűz keletkezik abból, hogy a gyertya eldőlt és meggyújtotta az adventi koszorút vagy az asztalon tárolt egyéb éghető anyagot. Éppen ezért gondoskodjunk arról, hogy a gyertya mindig stabilan álljon, ne tudjon eldőlni, és a gyertya közeléből távolítsuk el az éghető anyagokat minimum 30 cm távolságra. Az égő gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, ez fokozottan igaz akkor, ha gyerek van a közelben.

 3. Az ünnep másik jelentős eleme a fenyőfa, ablak díszítésére szolgáló izzósor, elektromos díszek. Ha ilyet veszünk, akkor győződjünk meg róla, hogy azok állapota megfelelő, minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik. Ha a régi díszeket vesszük elő, győződjünk meg róla, hogy nincsen rajta szakadás, nem sérült-e a vezeték szigetelése, és hogy az izzók épségben vannak-e. Amennyiben sérülést találunk az elektromos díszeken, akkor azt szakemberrel javíttassuk meg, házilag csak abban az esetben álljunk neki a javításnak, ha megfelelő szakértelemmel és szerszámokkal rendelkezünk. A nem megfelelő helyen vásárolt elektromos dísz túlmelegedése, zárlata következtében könnyen tüzet tud okozni. Az elektromos díszeket ne hagyjuk bekapcsolt állapotban és még az aljzatból is húzzuk ki, ha elmegyünk otthonról, vagy ha lefekszünk aludni.

 4. A konyha nem csak az ünnepek alkalmával lehet tűzveszélyes terület. Fontos, hogy a tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül, még pár percre sem. A tűzhelyen felejtett olaj, zsír, ha kigyullad, a legjobb megoldás, ha letakarjuk az edényt a fedelével, így a tűz nem kap oxigént és elalszik. Az ilyen tüzeket vízzel semmiképpen ne oltsuk, mert a forró olaj szétfröccsen és meggyújtja a környezetét is.

5. Továbbá fontos, hogy feszültség alatt lévő elektromos berendezés közelébe vizet tűz oltására szintén ne használjunk, ilyenkor a kezdeti tüzet nagyobb konyharuhával tudjuk eloltani úgy, hogy ráterítjük a tűzre.

 6. A tűz oltására szintén jó megoldás lehet a kereskedelmi forgalomban kapható tűzoltó készülékek megvásárlása. Ezek az eszközök több helyen beszerezhetők, és viszonylag sokáig (típustól függően) készenlétben tarthatók gondozás nélkül.

 A karácsony a legszebb ünnepünk, kis körültekintéssel, elővigyázatossággal megakadályozhatjuk, hogy a legszomorúbb legyen!

Békés Karácsonyi Ünnepeket Kíván Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltóság dolgozói!

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

9.